Další nedělní mlsání, tentokrát s příchutí čokolády.
Můj vztah k čokoládě je poněkud komplikovaný - samotnou ji mám velmi ráda, ale čemukoli s čokoládovou příchutí se raději vyhýbám. Výjimku jsem se rozhodla udělat právě tento víkend, když jsem se pustila do pečení této americké pochoutky.
Ingredience:
75 g holandského kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
160 ml oleje
120 ml horké vody
200 g cukru
2 vejce
175 g hladké mouky
175 g čokolády (stejné množství bílé, mléčné
a hořké)
sůl, vanilková tresť
Postup:
Smíchejte kakao s jedlou sodou, vmíchejte 80 ml oleje a horkou vodu, poté přidejte cukr a vejce a opět zpracujte. Následně vmíchejte mouku a špetku soli, přidejte ještě vanilku a zbytek oleje a pečlivě utřete. Na závěr vsypte kousky čokolády, vlijte těsto na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte při 180° C asi 30 minut.
Jak jsem postupovala já:
Několik hodin před přípravou jsem dala bílou čokoládu do mrazáku, aby se následně při pečení úplně neroztavila. Nejprve jsem si připravila menší plech, abych měla brownies vyšší a ve výsledku nebyly příliš vysušené. Postupovala jsem podle receptu; vodu jsem převařila a do těsta ji přimíchala po krátkém zchladnutí a místo vanilkové tresti jsem použila pravou vanilku. Bílé čokolády jsem použila asi 50 gramů. Zmražená se mi špatně krájela, příště raději zvolím postup přesně opačný - nejprve ji nakrájím na kousky a poté na tácku vložím do mrazáku. Zbylé množství uvedené v receptu tvořila čokoláda na vaření, mléčnou čokoládu jsem vůbec nepoužila. Plech jsem pouze vymazala olejem, nechtěla jsem používat více mouky, než je nutné. Brownies jsem pak pekla 25 minut. I po vychladnutí byla čokoláda uvnitř tekutá, pouze kousky bílé čokolády zůstaly nerozpuštěné.
vyfotil L. Hapl |
Autorkou receptu je Jess McCloskeyová.
Máte nějaký svůj osvědčený recept? Zdobíte brownies něčím? Přidáváte do nich ovoce či oříšky?
Žádné komentáře:
Okomentovat