neděle 11. listopadu 2012

Brownies

Další nedělní mlsání, tentokrát s příchutí čokolády. 
Můj vztah k čokoládě je poněkud komplikovaný - samotnou ji mám velmi ráda, ale čemukoli s čokoládovou příchutí se raději vyhýbám. Výjimku jsem se rozhodla udělat právě tento víkend, když jsem se pustila do pečení této americké pochoutky. 

Ingredience:

75 g holandského kakaa 
1/2 lžičky jedlé sody
160 ml oleje
120 ml horké vody
200 g cukru
2 vejce
175 g hladké mouky
175 g čokolády (stejné množství bílé, mléčné 
         a hořké)
sůl, vanilková tresť


Postup:

Smíchejte kakao s jedlou sodou, vmíchejte 80 ml oleje a horkou vodu, poté přidejte cukr a vejce a opět zpracujte. Následně vmíchejte mouku a špetku soli, přidejte ještě vanilku a zbytek oleje a pečlivě utřete. Na závěr vsypte kousky čokolády, vlijte těsto na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte při 180° C asi 30 minut.

Jak jsem postupovala já:

Několik hodin před přípravou jsem dala bílou čokoládu do mrazáku, aby se následně při pečení úplně neroztavila. Nejprve jsem si připravila menší plech, abych měla brownies vyšší a ve výsledku nebyly příliš vysušené. Postupovala jsem podle receptu; vodu jsem převařila a do těsta ji přimíchala po krátkém zchladnutí a místo vanilkové tresti jsem použila pravou vanilku. Bílé čokolády jsem použila asi 50 gramů. Zmražená se mi špatně krájela, příště raději zvolím postup přesně opačný - nejprve ji nakrájím na kousky a poté na tácku vložím do mrazáku. Zbylé množství uvedené v receptu tvořila čokoláda na vaření, mléčnou čokoládu jsem vůbec nepoužila. Plech jsem pouze vymazala olejem, nechtěla jsem používat více mouky, než je nutné. Brownies jsem pak pekla 25 minut. I po vychladnutí byla čokoláda uvnitř tekutá, pouze kousky bílé čokolády zůstaly nerozpuštěné.  

vyfotil L. Hapl

Autorkou receptu je Jess McCloskeyová. 

Máte nějaký svůj osvědčený recept? Zdobíte brownies něčím? Přidáváte do nich ovoce či oříšky?



 

Žádné komentáře:

Okomentovat