středa 3. července 2013

Letní večeře

S jednou svou kamarádkou mám krásný zvyk - čas od času se domluvíme na společnou večeři, po které ještě dlouhé hodiny u vína povídáme. Tuhle večeři si chystáme samy a téměř pokaždé to jsou brokolicové placky. Prostě je obě milujeme. 
Ve skleníku zbýval poslední květák, a tak jsem připravila placky i z něj. Tady je recept:

Květákové a brokolicové placky

 

Ingredience:

1 menší květák
1 brokolice
2 vejce
strouhanka dle potřeby
muškátový květ
drcený kmín
sůl
olej na smažení




Začněte tím, že uvaříte květák i brokolici, a to úplně do měkka, aby se růžičky téměř rozpadaly. Použijte dvě různé misky a nebo zpracujte květák i brokolici dohromady. Růžičky rozmačkejte v míse vidličkou, k brokolici i květáku přidejte po jednom vejci a promíchejte. Osolte, okmínujte a přisypte trochu muškátového květu - je velice aromatický, tedy s ním raději šetřete. Nakonec vmíchejte strouhanku. Při správné konzistenci jdou snadno tvořit placičky, které dobře drží pohromadě. Při jejich tvorbě si pomozte strouhankou, klidně je v ní obalte. Smažte na oleji, pro každou stranu postačí 2-3 minuty, a odkládejte na ubrousek. 

Jako přílohu mám(e) nejraději brambory, pažitkový dip (recept níže) a okurkový salát.

Pažitkový dip

 

Ingredience: 

100 g majonézy
100 g zakysané smetany
šťáva z citronu
sůl
pepř
hromada pažitky

Pažitku nakrájejte na kousky (skutečně jí nešetřete) a všechny ingredience smíchejte metličkou. Citronovou šťávu, sůl i pepř dejte podle chuti.

Dobrou chuť :)

Žádné komentáře:

Okomentovat