úterý 17. března 2015

St. Patrick´s Day

Dnes Irové po celém světě slaví svátek svatého Patrika. (Byl zřejmě prvním křesťanským misionářem v Irsku a na trojlístku jetele vysvětloval svým současníkům Svatou Trojici. Symbolem Irska se tak stal trojlístek a zelená barva obecně.) Stejně jako řada dalších svátků, které mají svůj původ v křesťanství, je dnešek v Irsku, Kanadě či Austrálii spojený především s dobrým jídlem a pitím. Nezbytností je tmavé pivo a zelené oblečení.  
V našich končinách se sice nekonají tak velkolepé oslavy jako jinde ve světě, nicméně řada irských hospůdek u nás má připravený program či lákavé menu, takže chcete-li strávit příjemný večer venku, porozhlédněte se ve svém okolí - za sebe mohu doporučit třeba brněnský The Immigrant.
Pokud vás oslavy venku nelákají čí vám samotný svátek nic neříká, můžete mu dát šanci alespoň ve své kuchyni. Věřte mi, že i zapřísáhlí odpůrci ležáku Guinness, který je součástí těchto cupcakes, budou nadšení.

Cupcakes s originálním ležákem Guinness

 

Ingredience:

125 ml ležáku Guinness
125 g másla
10 g kakaa
200 g cukru 
1 větší vejce
70 g zakysané smetany
120 g hladké mouky
1 kávová lžička jedlé sody
vanilkový extrakt


Na krém: 120 g sýra Philadelphia, 75 g změklého másla, 220 g moučkového cukru

Postup:

Předehřejte troubu na 160°C a do formy na 12 muffinů si připravte papírové košíčky. Do kastrolu nalijte ležák, přidejte máslo a zahřívejte na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Poté vmíchejte kakao spolu s cukrem a míchejte, dokud se nerozpustí i cukr. Nechte trochu vychladnout a mezitím v míse ušlehejte vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Zvlášť smíchejte mouku s jedlou sodou. Do mísy s vejcem a zakysanou smetanou vlijte pivní směs z kastrolu a za stálého šlehání přisypávejte i mouku, dokud vám nevznikne sametové tekuté těsto. Vlijte asi do 3/4 výšky připravených papírových košíčků a pečte při 160°C přibližně 20 minut.
Než se muffiny upečou, připravte si krém. Všechny ingredience dejte do mísy a důkladně vyšlehejte. Ideální je pro tuhle práci kuchyňský robot, protože doba šlehání by se měla pohybovat okolo deseti minut - když v krému na skus neucítíte cukr, máte hotovo. 
Vychladlé muffiny ozdobte krémem a přidejte třeba marcipánový trojlístek. 

Upravený recept je od Cupcake Jemmy.

1 komentář:

  1. Dobrý večer Lemon and Thyme,

    je nám jasné, že dostáváte spousty nabídek, ale podařila se nám dohodnout s partnerem velmi zajímavá soutěž, kde 5 vítězných food bloggerů obdrží částku 10 000 Kč a ten nejlepší navíc dostane APEROL na celé léto!

    Pravidla soutěže

    Zúčastnit se může opravdu každý se svým food blogem. Jedinou podmínkou účasti je psaní food blogu v českém jazyce.

    1. Vytvořte a publikujte příspěvek na svém blogu na téma „Aperitivo Moment“. Jeho typickou součástí je finger food a sklenka aperitivu. Nejtypičtějším je Aperol Spritz. Součástí příspěvku musí být fotografie vytvořeného finger food a drink na bázi Aperol, Campari, Crodino nebo Cinzano.
    2. Pošlete internetový odkaz na svůj příspěvek na e-mail foodblogroku@gmail.com.

    Uzávěrka soutěže je 26. dubna 2015.

    Následně odborná porota APEROL SPRITZ FOOD BLOG ROKU vybere 5 food bloggerů s nejlepšími příspěvky. Hodnotit se bude hlavně nápaditost, ale i celková vizuální podoba. Příspěvek nemusí obsahovat jednotlivé kroky přípravy.

    Vyhlášení vítězů proběhne na večírku – slavnostním vyhlášení vítězů APEROL SPRITZ FOOD BLOG ROKU 2014.

    Co je „Aperitivo Moment“

    Neformální setkání přátel v baru v podvečerních hodinách. Často předchází společné večeři, ale není to podmínkou. Lidé popíjejí drink a pojídají finger food. Tradiční záležitost je to zejména v Itálii či Francii.

    Ilustrační fotografii pro představu naleznete zde: http://foodblogroku.cz/soutez/

    Pokud budete potřebovat další informace k soutěži, neváhejte mne kontaktovat.

    Věříme, že Vás soutěž zaujme a že se rádi zúčastníte.


    Hezký večer


    Lukáš Beránek
    APEROL SPRITZ FOOD BLOG ROKU
    e-mail: foodblogroku@gmail.com

    www.foodblogroku.cz
    www.facebook.com/foodblogroku
    #foodblogroku

    OdpovědětVymazat