sobota 23. února 2013

Palmírky z listového těsta

Hledáte-li něco jednoduchého, rychlého a chutného na víkend nebo nevíte-li čím pohostit nečekanou návštěvu, upečte palmírky. Výborně se doplňují s bílou kávou a nebo třeba s panáčkem irského likéru (například Baileys). 

Palmírky

 

Ingredience:

balíček listového těsta
1 lžíce tekutého medu
1 lžíce cukru









Postup:

Předehřejte troubu na 200°C, dva pečící plechy vyložte pergamenem. Z listového těsta vyválejte obdélník, přibližně o rozměrech 25x8 centimetrů. Povrch těsta potřete tenkou vrstvou medu a poté posypte cukrem. Delší strany obdélníku přeložte tak, aby se uprostřed střetly a stejný postup zopakujte ještě jednou. Nakonec překlopte obě půlky na sebe. Ostrým nožem krájejte plátky silné asi 1 centimetr a pokládejte řeznou plochou nahoru. Pečte 5 minut, poté je obraťte a pečte ještě asi 3 nebo 4 minuty. Podávejte teplé.

Jak jsem postupovala já:

Doma jsem měla koupené již vyválené listové těsto, takže jsem začala rovnou s potíráním. Místo medu jsem použila javorový sirup, okraje přehnula k sobě a teprv takto přehnuté jsem je pocukrovala. Opět jsem je přehnula, posypala cukrem a složila k sobě. Brzy se ukázalo, že javorový sirup nebyl úplně šťastnou volbou - poměrně velké množství ho vyteklo ven. Nicméně jsem nezpanikařila, nakrájela těsto na plátky, rozložila je na plech, a sirupem, který vytekl, jsem je zvrchu potřela. Z celého plátu těsta jsem vytvořila 15 palmírek, které se akorát vešly na jeden plech. Nemějte obavy o vzhled, pokud jsou po nakrájení jednotlivé kousky různě pomačkané - pečením se samy "upraví" do toho správného tvaru. Otočení v procesu pečení je důležité, aby byly upečené rovnoměrně a z obou stran nazlátlé. Ještě teplé v kombinaci s bílou kávou jsou výborné! 

Žádné komentáře:

Okomentovat