pondělí 7. října 2013

Bramboračka s liškami a slaninou

Jsou jídla, na která má každý svůj zvláštní recept. Třeba bramborový salát. Kolik už jste jich ochutnali a kolik z nich bylo připraveno ze stejných surovin a stejně i chutnalo? Zřejmě žádný. Podobně je to i s bramboračkou - a to dokonce i v rámci jedné rodiny. Minulý týden jsem ji vařila já i moje maminka a nakonec jsme uspořádaly ochutnávkový dýchánek. Ačkoli základní suroviny byly stejné (brambory, lišky, slanina), každá polévka chutnala jinak. Tady je tedy má verze:

Bramboračka s liškami a anglickou slaninou


Ingredience:

3 středně velké brambory
2 hrsti očištěných lišek
1 či 2 lahůdkové cibulky
1 mrkev
1 kořenová petržel
1/4 celeru
3 růžičky kapusty
2 stroužky česneku
5 dkg anglické slaniny
celerová nať
pažitka
hladká mouka 
drcený kmín
mleté nové koření
čerstvě mletý pepř
sůl
máslo na smažení
olej či sádlo na smažení






Postup:

Ideální je začít přípravou všech surovin a pak už si jen v klidu užívat samotného vaření. Budete potřebovat větší hrnec a dva kastroly. Do hrnce nastrouhejte očištěnou mrkev, petržel a celer, přidejte kousek sádla (nejlépe) nebo přilijte trochu oleje. Do jednoho z kastrolů najemno nakrájejte celou lahůdkovou cibulku (či dvě), k ní opět přidejte kousek sádla či olej. Do druhého kastrolu pak nakrájejte lišky a přidejte kousek másla. Připraveno? Dále oškrábejte brambory a oloupejte česnek, očistěte růžičkovou kapustu a slaninu nakrájejte na malé kostičky.
Nejdříve na másle osmahněte lišky - přisypte k nim kmín a restujte dokud nepustí šťávu a více nezměknou, poté odložte stranou. V druhém kastrolu osmahněte cibulku na sádle či oleji, přidejte k ní kousky slaniny a restujte, dokud slanina lehce nezezlátne. Během přípravy slaniny už můžete v hrnci osmahnout i mrkev s petrželí a celerem. Když se kořenová zelenina rozvoní (tuhle vůni miluji), lehce ji poprašte hladkou moukou, ještě trochu opražte, zalijte horkou vodou a metlou dobře rozmíchejte. Přidejte cibulku se slaninou, brambory nakrájené na menší kousky, prolisujte dva stroužky česneku, osolte, opepřete, přisypte trochu nového koření a nechte vařit. V mezičase si nakrájejte pažitku, celerovou nať i kapustu a s výjimkou pažitky můžete průběžně přidávat do polévky. 
Bramborám by na uvaření mělo stačit 15 až 20 minut, v závislosti na velikosti kousků. Když jsou uvařené, můžete do polévky přidat i lišky a ještě krátce je společně povařit. Dochuťte kořením či solí, je-li to potřeba, a na závěr přisypte pokrájenou pažitku. 
Podávejte nejlépe s čerstvým chlebem.

TIP: Někdo nemá houby rád, proto klidně lišky podávejte na misce zvlášť. 
 
 

2 komentáře:

  1. Vypadá moc dobře, bramboračku miluju, ale na lišky jsem v lese zatím nenarazila...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,
    bylo by možné tě kontaktovat emailem? Měla bych jednu zajímavou nabídku ;)
    Předem dík!
    Marie

    OdpovědětVymazat