středa 12. února 2014

Valentýn: kokosová a malinová srdíčka

Ať už se vás tenhle svátek týká nebo ne, můžete se nechat inspirovat a připravit někomu (nebo sobě) lahodné pralinky. 

Původně jsem měla v plánu pouze malinové, nakonec mi to nedalo a pustila jsem se i do kokosových. Náplně jsou mým výmyslem, ale jistě je můžete obměňovat. Místo malin použijte třeba borůvky nebo zralé mango, místo strouhaného kokosu najemno nasekejte pistácie. A nebo jako náplň použijte lemon curd (poohlédněte se na internetu, určitě najdete velké množství receptů).

Kokosové a malinové pralinky

Ingredience (na 60 kusů):
600 g kvalitní čokolády
Na kokosovou náplň:
4 PL moučkového cukru
40 g změklého másla
2 PL kokosového oleje
2 PL kokosového mléka
4 PL strouhaného kokosu
4 PL sušeného mléka
Na malinovou náplň:
50 g malin (i mražených)
1 PL moučkového cukru
70 g bílé čokolády


Postup:

Na přípravu budete potřebovat formu (nebo ještě lépe dvě) na výrobu pralinek, pak také štětec, špachtli a mrazák nebo chladničku. 
Ve vodní lázni rozehřejte polovinu čokolády. Použijte štětec nebo jiný vhodný nástroj (mě se dobře pracovalo s miniaturní kávovou lžičkou), potřete vrstvou čokolády stěny formy a dejte vychladit. Pokud máte pocit, že je čokoláda na stěnách příliš tenká, proces klidně zopakujte.
Zatímco čokoláda tuhne, můžete se pustit do přípravy náplní. 
Kokosová: Utřete změklé máslo s moučkovým cukrem. V jiné nádobě smíchejte zbylé ingredience - aby to šlo lépe, můžete kokosový olej rozehřát, taje při vyšší pokojové teplotě. Kromě toho můžete strouhaný kokos lehce opražit na pánvi. Následně spojte máslo a kokosovou směs dohromady, v případě potřeby přidejte ještě trochu kokosového mléka. 
Malinová: Maliny dejte do kastrolu společně s cukrem a zahřívejte, až začnou pouštět šťávu, rozmačkejte je vidličkou a přidejte bílou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a celá směs se nespojí. Nechte vychladnout.
Na vychlazení čokolády v mrazáku stačí pár minut, v chladničce asi čtvrt hodiny, ale klidně se k pralinkám vraťte později. Přibližně 3/4 objemu jednotlivých pralinek naplňte připravenými náplněmi. Ve vodní lázni rozpusťte druhou polovinu čokolády a postupně jí zalijte a uzavřete všechny pralinky. Povrch celé formy ještě uhlaďte špachtlí, aby byly pralinky i zespodu rovné a hladké. Opět uložte do mrazáku či chladničky a po ztuhnutí vyklápějte. 

V chladu by měly vydržet až týden, ale věřím, že tak dlouho tam rozhodně nezůstanou.

TIP: Pralinky s neozdobeným povrchem mohou vypadat poněkud fádně, takže si můžete pohrát a vylepšit je. Na začátku výroby vysypte formu trochou kokosu a až na něj nanášejte čokoládu. Nebo hotové pralinky dozdobte bílou čokoládou, karamelem...


  















Moje srdíčka nijak ozdobená nejsou, pomíchala jsem i obě náplně, takže každý kousek bude tak trochu překvapením.
:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat