Při brouzdání internetem, přesněji stránkami SQUAREMEAL, jsem narazila fotky malých dortíků s jahodami a bazalkou. Je to výborná kombinace chutí, jenže jahody už mají dávno po sezoně... Rozhodla jsem se proto pro maliny, kterých jsou teď plné zahrady. A pro čerstvé lískové oříšky. Jako základ jsem použila jednoduché smetanové těsto.
Shortcakes s malinami a lískovými oříšky
Ingredience:
1/4 hrnku cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek smetany
150 g hery
1/2 prášku do pečiva
1 bílek
+
1 hrnek malin a několik kusů na ozdobu
1 PL moučkového cukru
šťáva z 1/2 citronu
+
1 hrnek smetany, 1/4 ČL vanilkového extraktu, 1 PL cukru
+
1 hrst nasekaných čerstvých lískových oříšků
Postup:
Troubu si předehřejte na 200°C a plech vyložte papírem či folií na pečení. V míse smíchejte všechny sypké ingredience z prvního odstavce, přidejte na kousky nakrájenou heru a smetanu a rukama vypracujte těsto. Pokud se vám bude zdát příliš lepkavé, přidejte ještě trochu mouky. Z těsta pak udělejte válec o průměru zhruba 8 cm a nakrájejte jej na 1-2 cm široké plátky. Přeneste je na plech a případně poupravte tvar, aby byly kulaté. Povrch potřete vaječným bílkem a vložte na 20 minut do trouby.
Bodem číslo 2 je malinová omáčka. Maliny spolu s citronovou šťávou a moučkovým cukrem krátce za stálého míchání povařte a odložte stranou.
Zatímco se těsto peče a omáčka chladne, ušlehejte smetanu, aby tvořila měkké špičky. Pak do ní zašlehejte cukr a vanilkový extrakt.
Asi po dvaceti minutách bochánky v troubě zezlátnou - to je ten pravý čas je vyndat a nechat vychladnout. Pak je vodorovně rozkrojte na poloviny. Každou z nich potřete šlehačkou a ozdobte malinovou omáčkou, několika čerstvými malinami a kousky lískových oříšků.
Podávejte jako sladké sendviče nebo servírujte samotné poloviny.
Žádné komentáře:
Okomentovat