čtvrtek 13. září 2012

Doba čajová

Se začátkem září se u mě pravidelně objeví chuť na čaj a vydrží až do jara. Výběr v obchodech a čajovnách je sice široký, ale mě jsou nejvíce sympatické bylinky - vlastnoručně nasbírané a doma usušené. Mohlo by se zdát, že v polovině září už nic nekvete a neroste - lipový květ odkvetl už v červnu a na břízách už mladé lístky nenajdeme.
Mám pro vás ale dobrou zprávu. Ještě není pozdě. Takže pokud vám to počasí dovolí, vezměte plátěnou tašku a vyražte do přírody.

Pravděpodobně narazíte na šípky. Obsahují velké množství vitamínu C a díky tomu zvyšují odolnost organismu proti nemocem. Na konci zimy ocení šípkový čaj nejen dospělí, ale i děti. Suší se v nízké vrstvě v co nejkratší době - nejprve na vzduchu a poté v sušičce či troubě; teplota při sušení by neměla přesáhnout 60°C, aby plody nezhnědly. A jedno pozor nakonec: sbíráme před prvními mrazíky.

Nejspíše najdete i mátu peprnou či vodní. Podporuje trávení a působí i na uklidnění nervů. Sbírá se celá (zdravá a nepoškozená) nať, která se suší ve stínu, případně v sušičce či troubě do teploty 35°C. Mátový čaj patří k mým snídaňovým oblíbencům, má lahodnou chuť. 

Máta peprná

















S trochou štěstí najdete i (ještě) kvetoucí mateřídoušku úzkolistou či obecnou - roste na suchých slunných stráních a příjemně voní. Sbírá se i suší stejně jako máta a má téměř univerzální použití: čaje při kašli a nachlazení, při nespavosti, bolestech hlavy i žaludku. Tip: s akátovým medem chutná výborně. Tip číslo dvě: zkuste sušenou mateřídoušku použít i jako koření, je to blízká příbuzná tymiánu.  

Mateřídouška obecná

Najít můžete i heřmánek pravý, který od rmenu rozeznáte díky vystouplému dutému květnímu lůžku. Pomáhá při bolesti, střevních potížích a má uklidňující účinek. Ovšem pozor, někdo může být na heřmánek alergický. Sbíráme květ a sušíme stejně jako mátu a mateřídoušku.

A nakonec můj podzimní favorit - jahodník obecný (plody známe jako lesní jahody) a jahodník trávnice (jak název napovídá, roste v trávě, na sušších místech, listy má drobnější). Pomáhá při zánětech močových cest, při chudokrevnosti, nechutenství a celkové slabosti, ale i na uklidnění při nervozitě. Odvar můžete použít i jako kloktadlo pro odstranění zápachu z úst. Nasbírané listy sušte ve stínu nebo v sušičce do teploty 50°C. A nebo si uvařte čaj z čerstvých lístků.

Jahodník obecný
Jahodník trávnice



















Na šálek postačí necelé dvě čajové lžičky sušených bylinek, přidat můžete citron a doslait domácím medem.  

Ještě váháte? V sychravém počasí vás pak zahřeje nejen čaj, ale i dobrý pocit z toho, že jste pro sebe něco udělali. Já to tak teda rozhodně mám!   


 

Žádné komentáře:

Okomentovat