pondělí 10. září 2012

Neděle podle mého gusta

Kde? No přece v zahradě Trojského zámku v Praze. Proběhl tu totiž druhý ročník Foodparade, festivalu skvělého jídla i pití. 
Vlastně jsme po příchodu nevěděli "kam dřív skočit", a tak jsme podnikli okružní cestu kolem altánků vyhlášených pražských restaurací (a nejen jich). Líbilo se mi rozmístění stánků WineWorld.cz - každý nabízel vína hodící se k nejblíže podávaným specialitám - k asijské kuchyni a sushi, k české kuchyni a zvěřině, k dezertům... Parádní.

Delikatesy 

 

K první ochutnávce jsme se nechali zlákat v oddílu delikates. Volba padla na Dobrý cider, konkrétně britský Aspall Dry (čistá linie jablek, suchý, osvěžující), později jsme se ještě vrátili ochutnat francouzský Val de Rance (spíše květinový, dobře pitelný). Mezi delikatesami ještě zůstaneme. Vanilkové Lusky.cz nabídly několik druhů vanilky včetně třeba méně známé odrůdy Tahiti z Papuy-Nové Guiney. Domů jsem si odvezla klasiku - Bourbon z Madagaskaru. Zaujal mě i stánek True tea, a protože fandím všem, kteří se nebojí dělat věci poctivě, určitě se těmto čajům ještě budu věnovat. 

Restaurace

 

Zvu vás teď ale na procházku kulinářským rájem.


 














První lahůdkou, kterou jsme ochutnali, byly krevety s curry lístky, česnekem, chilli, praženým kokosem a rýží basmati šéfkuchařky restaurace Le Patio Sofie Smith.

















Mušle na víně šéfkuchaře Dolce Villa Pavla Veltruského.


















Dortík z marinovaných foie gras se skořicovým jablíčkem a brioškou - New York Café, Hotel Boscolo.

















Zvěřinové ragú na červeném víně s hříbky podávané v grilovaném jablku s žitným a pšeničným chlebem. U modré kachničky, šéfkuchař Michal Váňa.

























Nevynechali jsme ani Maki sushi set z kuchyně Sushitime, Liškové ragú na smetaně restaurace Dolce Villa (pro které se vracel každý, kdo jednou ochutnal), Maďarskou jahodovou polévku v New York Café, Kandovaný pomeranč v čokoládě cukrárny Saint Tropez...

Mé chuťové pohárky jásají ještě dnes! Takže příští rok naviděnou?

Malý bonus na závěr - chefy, fungující jako platidlo na celém festivalu, měly na zadní straně recepty. Všimli jste si? Odnesli jste si nějaké domů?  
  

Žádné komentáře:

Okomentovat