úterý 7. května 2013

Rebarbora No. 2

Stále si dokážete rebarboru představit pouze ve formě moučníku či jiného dezertu? Mám pro vás dobrou zprávu - můžete z ní udělat i výborný jarní salát. Rebarbora se do něj nijak tepelně neupravuje, ale nemusíte mít obavy, v menším množství neuškodí. (Ostatně, kdo z nás ji v dětství nejedl "namočenou" do cukru nebo ji alespoň neochutnal syrovou?)

Salát z rebarbory s mandlemi a bryndzou

 

Ingredience:

1 malý řapík rebarbory
1 malý listový salát
3 velké listy listové hořčice
asi 10 cherry rajčátek
hrst mandlí
1 pomeranč (kůra i šťáva)
1 PL jablečného octa
2 PL olivového oleje
1 PL moučkového cukru
hrst nasekané petržele a pažitky
sůl, čerstvě mletý pepř                                                 bryndza

Postup:

Do větší mísy natrhejte salát i horčici (pokud ji nemáte, můžete použít jiný druh salátu, rukolu, špenát...). Mandle spařte horkou vodou a oloupejte. Do salátu je přidejte tak a nebo je nasucho opražte v pánvi - asi 3 minuty až lehce zhnědnou. 
V jiné misce si připravte zálivku. Nastrouhejte kůru z dobře omytého pomeranče, vymačkejte z něj šťávu, přidejte moučkový cukr a rozmíchejte. Do směsi přilijte jablečný ocet a olivový olej, osolte a podle chuti přidejte čerstvě umletý pepř. Nakonec vmíchejte nasekanou pažitku a petržel. Zálivku vlijte do salátu (nemusíte použít všechnu), dobře vše promíchejte, případně ještě zálivku přidejte. Cherry rajčátka nakrájejte na čtvrtiny, rebarboru pomocí nožíku oloupejte a nakrájejte ji na velmi tenké plátky. Opět promíchejte a navrch rozdrobte bryndzu.     

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat