pondělí 13. května 2013

Rebarbora potřetí

Jasně. Rebarbory na jaře nikdy není dost. Ovšem ani napotřetí to nebude klasický koláč nebo crumble. Namícháme si koktejl. Rebarbora a gin - to je klasika (pokud tedy lze o koktejlu z rebarbory hovořit jako o klasice). Můj recept je méně obvyklý, jednoduchý a chuťově perfektní. Při některém z prvních jarních grilování s ním určitě zabodujete.

Rebarborový spritz

 

Ingredience:

5 řapíků rebarbory
3 větvičky rozmarýnu 
hrst mátových lístků
asi 5 PL cukru
voda
citronová šťáva asi z 1/2 citronu
sekt/soda/sprite na dolití










Postup:

Začněte tím, že si uvaříte rebarborový sirup (lze ho využít i do jiných koktejlů, k vanilkové zmrzlině...). Rebarboru pomocí nože oloupejte a nakrájejte na menší špalíčky. Dejte do kastrolu a zalijte vodou tak, aby kousky řapíků byly zcela ponořené. Přidejte cukr, rozmarýn (nechte klidně celé větvičky) a mátu, všechno promíchejte a vařte při nižší teplotě asi 15 minut. Poté tekutinu přes sítko slijte do menšího kastrolu a ještě chvíli vařte, aby se sirup trochu zredukoval. Během této fáze přípravy sirup ochutnejte a případně doslaďte - měl by být na chuť více sladký než kyselý. Asi po deseti minutách odstavte a nechte vystydnout. Do vychladlého sirupu vymačkejte šťávu asi z jedné poloviny citronu. Ochutnávejte a dolaďte si sirup přesně podle vašich představ. 
Takto připravený sirup nalijte asi do 1/4 sklenky na šumivá vína a doplňte suchým či polosuchým sektem. V nealko verzi můžete doplnit sodou či spritem.

Množství sirupu stačí zhruba pro deset nápojů. Skladovat lze v lednici, ale nejvýše dva dny!    
 

1 komentář: