pátek 3. května 2013

Rebarborovo-zázvorový štrůdl

Jaro je kromě jiného také sezónou rebarbory. Naprostou klasikou je koláč s drobenkou, ale rebarbora skvěle chutná i v kombinaci se zázvorem nebo vanilkou. Já se protentokrát rozhodla pro zázvor. Zkuste to také - recept není nijak náročný a je to výborná obměna klasického koláče.

Rebarborovo-zázvorový štrůdl s tvarohem

 

Ingredience:

(recept je pro 2 záviny)

1 balíček listového těsta
250 g měkkého tvarohu
30 g rozpuštěného másla
1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
1 lžíce celozrnné mouky
kůra z 1 citronu 
30 + 30 g cukru
kousek zázvoru
400 g rebarbory
moučkový cukr





Postup:

Troubu předehřejte na 200°C a začněte s přípravou rebarbory. Řapíky oloupejte za pomoci nože a nakrájejte na menší kousky, nebojte se rebarboru rozkrojit i podélně. Kousky vložte do malého pekáčku, přidejte 30 gramů cukru, najemno nastrouhaný kousek zázvoru (asi o velikosti vlašského ořechu) a kůru z půlky důkladně omytého citronu. Vše dobře promíchejte a pečte v předehřáté troubě asi 12 minut. Poté vyjměte, slijte šťávu a odložte stranou. 
Tvarohovou náplň připravíte smícháním měkkého tvarohu, 30 gramů cukru, vaječného žloutku, rozpuštěného másla, kůry z druhé poloviny citronu a celozrnné mouky. Vše vymíchejte v hladké těsto. Z vaječného bílku ušlehejte sníh a vmíchejte do tvarohové směsi.
Listové těsto vyválejte do tvaru obdélníku (nebo použijte už vyválené) a potřete ho polovinou tvarohu - vynechte asi 2 centimetry od okrajů. Na tvaroh naneste polovinu předem připravené rebarbory se zázvorem a zaviňte jako klasický štrůdl. Stejný postup opakujte i u druhého závinu. 
Chcete-li, potřete ještě oba záviny rozpuštěným máslem.
Pečte asi 25 minut při 200°C a před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.
 
A jaký je ten váš "rebarborový" recept? 
 

2 komentáře: