neděle 11. srpna 2013

Nejlepší čokoládová zmrzlina

Když čekáte důležité hosty, je potřeba kulinářsky zabodovat. Takže ještě než jsem se pustila do příprav špízů na gril, salátů či česnekových bagetek, udělala jsem domácí čokoládovou zmrzlinu. 
Nutno říct, že obecně nemám ráda čokoládové či kakaové věci (zatímco na samotnou čokoládu nedám dopustit), ale tahle zmrzlina je čestnou výjimkou. Vážně si ji zamilujete. Navíc se obejdete bez různých zmrzlinovačů a ani nebudete muset běhat do mrazáku a několikrát během mražení zmrzlinu míchat. Základ je tak nadýchaný, že to prostě není potřeba.

Čokoládová zmrzlina s višněmi v rumu

 

Ingredience:

4 čerstvá domácí vejce
300 ml smetany ke šlehání
150 g moučkového cukru
20 g holandského kakaa
3 lžíce horké vody







Postup:

Ze všeho nejdříve dobře vychlaďte smetanu, aby se při šlehání nesrazila. Pak si připravte čokoládovou pastu, kterou následně přidáte do základní zmrzliny. V misce smíchejte 30 g moučkového cukru s holandským kakaem (klidně ho použijte víc, chcete-li mít tmavší zmrzlinu), přilijte tři lžíce horké vody a dobře promíchejte, aby pasta byla hladká a lesklá. Vezměte skutečně čerstvá vejce (nejlépe domácí), oddělte žloutky od bílků a žloutky v samostatné misce důkladně utřete. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a následně začněte po lžících přidávat zbývající cukr (120 g). Každou lžíci zašlehejte zvlášť a dejte si na čas - cílem je, aby byla výsledná hmota skutečně dobře našlehaná. Ve větší míse vyšlehejte také smetanu. Začněte metlou a nebo na nejnižší výkon šlehače a postupně vyšlehejte do tuha. Do šlehačky metlou vmíchejte bílkový sníh s cukrem a poté i utřené žloutky. Nakonec vmíchejte kakaovou pastu (opět buďte důkladní). V míse byste nyní měli mít asi litr čokoládové pěny. Vlijte ji do nádoby vhodné do mrazáku a mražte minimálně šest hodin. Před podáváním nechte trochu povolit. 

Tuhle čokoládovou lahůdku jsem podávala s višněmi naloženými v rumu, což se ukázalo jako skvělá volba. Máte-li ještě višně, pár skleniček si zavařte - nevyužijete-li je jako přílohu ke zmrzlině či při pečení, jsou také perfektním dárkem při různých návštěvách. Jak na ně?

Ingredience:

500 g višní 
1-2 lžíce rumu na každou skleničku
2-3 lžičky cukru na každou skleničku
voda dle potřeby

Zavařovací sklenice nejprve důkladně umyjte, a to včetně víčka.





Postup:

Příprava je náramně jednoduchá. Višně vypeckujte (pozor na červy, bývají i ve višních!) a i se šťávou je rozdělte do malých zavařovacích skleniček. Do každé skleničky přidejte 2-3 lžičky cukru podle chuti, obdobně 1-2 lžíce rumu, klasického tuzemáku. Pokud je potřeba, doplňte skleničky vodou. Dobře uzavřete a zavařte.
     

Žádné komentáře:

Okomentovat