neděle 4. srpna 2013

Rybízovka

Dozrál rybíz a vy už jste upekli několik buchet, udělali džem (nejlepší je do lineckého), zamrazili ho a přesto ještě nějaký máte? Pak si můžete uvařit domácí rybízovou šťávu. Vychlazená s ledem chutná výborně a ocení ji i děti - a vlastně i maminky, které do svých potomků alespoň necpou žádná éčka.

Kromě toho je tahle šťáva skvělou věcí na piknik nebo třeba na chatu/chalupu. Nejlépe totiž chutná venku.





Rybízová šťáva

 

Ingredience:

300 g rybízu (pouze kuličky)
150 g jahod 
75 g cukru
šťáva z 1 citronu
0,9 l vody







Postup:

Rybíz dobře propláchněte. V hrnci přiveďte k varu vodu, vsypte rybíz, snižte teplotu a vařte, dokud nezměkne - kuličky zesvětlají a vyplavou na hladinu. Následně přidejte citronovou šťávu, cukr a jahody (sama jsem použila jak zahradní, tak lesní jahody, maliny a ostružiny), opět přiveďte k varu, snižte teplotu a za průběžného míchání vařte asi deset minut. Nechte vystydnout a přes sítko slijte. Plňte do čistých lahví a skladujte v lednici. 

Uvedená množství vystačí akorát na litrovou lahev. Ačkoli šťávu uchováváte v lednici, měla by být spotřebována do jednoho týdne. Ředění vodou dle chuti - já ji ředím půl na půl.

Ještě tip:

Po slití můžete šťávu opět přivést k varu, přidat ještě jednu dávku cukru a tekutinu nechat zredukovat na sirup.















Jak rybíz využíváte vy?

2 komentáře:

  1. Tahle limča je skvělá, moc díky za recept. Hned přidávám s odkazem na Vás na svůj blog. Pěkné léto! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. http://kdetemsvetem.blogspot.de/2015/07/red-currant-strawberry-lemonade.html

    OdpovědětVymazat