úterý 17. září 2013

Koláč z lišek

O houby tedy letos není nouze. Sbíráte je rádi? Já už vyrazila třikrát a pokaždé jich přinesla pořádný košík. Doma už jsme měli obligátní smaženici, obalované řízečky z hřibových kloboučků, bramboračku, falešnou dršťkovou z kotrče a do spíže přibylo několik skleniček hub v kyselém nálevu. Kromě toho jsem upekla koláč z lišek (či kuřátek, chcete-li). Lišky jsou tak dobré, že si zaslouží, aby byly použité samostatně - a nutno dodat, že v kuchyni mají skutečně velké uplatnění. 

Liškový koláč

 

Ingredience:

(na těsto)
150 g celozrnné mouky
100 g polohrubé mouky
3 žloutky
5 PL rozpuštěného másla
sůl
voda dle potřeby





(na náplň)
2 hrsti pokrájených lišek
3 stroužky česneku
1 PL másla
3 ušlehané bílky
1 hrst nasekané pažitky, hladkolisté petržele a tymiánu
sůl a pepř
slunečnicová a jiná semínka (nemusí být)

Postup:
Nejprve zpracujte těsto ze všech ingrediencí s výjimkou vody - tu přidejte podle potřeby tak, aby vzniklé těsto bylo vláčné. Koláčovou formu o průměru 20 cm vymažte tukem a těsto vmačkejte na dno a asi jeden centimetr do stěn. Vložte do trouby a pečte na 190°C deset minut.
Během pečení si připravte náplň. Očištěné lišky pokrájejte a spolu s prolisovaným česnekem opečte na másle dokud houby nepustí šťávu. Sejměte ze sporáku, tekutinu slijte a na chvíli odložte stranou. Vyšlehejte tuhý sníh z bílků, zamíchtejte do něj nasekané bylinky, osolte, opepřete, přidejte semínka podle chuti a nakonec vmíchejte i lišky. 
Houbovou náplň vlijte na předpečené těsto a znovu vložte do trouby - opět 190°C, tentokrát na 25 minut. 

Koláč si můžete dát ještě teplý se zeleninovým salátem, studený se skvěle doplňuje se zakysanou smetanou.


Mým příštím "liščím" tipem je kulajda - sbírání hub si letos totiž vážně užívám, takže jistě co nevidět opět vyrazím. Už teď se nemůžu dočkat :-)
 
                                                                                   
 

Žádné komentáře:

Okomentovat