středa 16. července 2014

Borůvkový dezert

Sezóna borůvek je v plném proudu. Je to jedno z mých nejoblíbenějších letních období, a to nejen kvůli borůvkovým knedlíkům nebo koláči, ale i kvůli samotnému sbírání. Je to totiž skvělý aktivní odpočinek. A když si s sebou přibalíte hrneček, lžičku, cukr a smetanu, pohoda je dokonalá. :-) 
Právě obyčejné borůvky s cukrem a smetanou mám ze všeho nejraději, připomínají mi totiž dětství. Jedli jsme je výhradně v lese - zatímco rodiče sbírali borůvky na koláč či do mrazáku na zimu, my, s plným, poctivě natrhaným hrnečkem borůvek, každou chvíli běhali pro cukr a smetanu.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dezert z borůvek a bílé čokolády

 

Tohle byl můj letošní úplně první borůvkový výtvor. Žádné kynuté knedlíky ani koláč s drobenkou. Ani lívanečky se žahourem. Na tohle všechno teprve přijde řada ve dnech následujících, protože do lesa se rozhodně ještě vrátím. 
Tentokrát jsem mezi strávníky měla milovnici bílé čokolády a borůvky se s ní nádherně doplňují.

Slibuji, že když ochutnáte, bude to stát za to!

Ingredience:

0,6 l polotučného mléka
4 žloutky
3 PL kukuřičného škrobu
300 g bílé čokolády
300 g borůvek
2 PL moučkového cukru
lístky meduňky
hoblinky bílé čokolády
několik pěkných velkých borůvek 



Množství: asi 8 menších porcí

Postup:

Připravte si rendlík se silným dnem a pomalu v něm ohřívejte asi 0,5 litru mléka. V míse ušlehejte žloutky se škrobem a přidejte zbylé mléko. Rendlík sejměte z ohně dříve, než se mléko začne vařit a po lžicích jej přidávejte do žloutků. Průběžně prošlehávejte metličkou. Následně celou směs vraťte do rendlíku a krátce mírně povařte, aby krém zhoustl. Poté odstavte a vmíchejte kousky bílé čokolády - míchejte tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí a pak nechte vychladnout.
Borůvky spolu s moučkovým cukrem rozmačkejte vidličkou a rozdělte na dno servírovacích skleniček. Lžicí na borůvky navrstvěte čokoládový krém. 
Na ozdobu použijte celé borůvky, hoblinky čokolády a lístek meduňky. Podávejte vychlazené.


Jak na hoblinky?

Rozehřejte čokoládu a rozetřete ji do tenké vrstvy na rovný hladký povrch - ideálně mramorovou desku. Místo ní lze použít třeba plech na pečení, talíř obrácený dnem vzhůru a podobně. Nechte ztuhnout v lednici. Následně ostřím nože táhněte přes čokoládu tak, aby se tvořily hoblinky. Vyzkoušejte různé způsoby, veďte nůž kolmo k čokoládě nebo naopak na plocho. 
    

Žádné komentáře:

Okomentovat