neděle 27. července 2014

Ovocné knedlíky I.

Na zahradě jsem sesbírala první spadaná letní jablka a udělala z nich knedlíky. 

Celá věc se má tak, že mám své oblíbené kombinace ovoce-těsto. Například borůvky a jahody mám nejraději s kynutým těstem, švestky a meruňky zase s krupicovým. No a k jablkům neodmyslitelně patří odpalované těsto.

Jablečné knedlíky zřejmě nejsou tak úplně běžnou záležitostí, ale jejich nespornou výhodou je to, že si je můžete udělat kdykoli během roku. Uskladněná jablka vydrží i přes zimu a snad s výjimkou jara jsou prakticky stále "v sezóně" + tyhle knedlíky výborně chutnají. I studené.

Jablečné knedlíky z odpalovaného těsta

 

Ingredience:

350 g hrubé mouky (cca)
100 g másla
500 ml mléka
3 žloutky
špetka soli
10 letních jablek
1 PL cukru
1 ČL skořice




Uvedené množství stačí asi na 30 knedlíků.

Postup:

Nejprve si připravte základ těsta. Do kastrolu se silným dnem vlijte mléko a spolu s máslem a špetkou soli přiveďte k varu. Když mléko vzkypí, přidejte 300 g hrubé mouky a míchejte, dokud se nevytvoří těsto, které se nebude lepit na stěny - bude to trvat minutu nebo dvě. Poté sejměte z ohně.
Zatím, co bude těsto chladnout, zbavte jablka jádřinců, oloupejte je a nakrájejte na malé kousky - každou čtvrtinu na tři měsíčky a ty pak napříč na tenké plátky. V misce smíchejte lžíci cukru se lžičkou skořice a dejte stranou. 
Když těsto dostatečně vychladne, přidejte do něj tři žloutky a zbytek hrubé mouky a vypracujte těsto, které se nebude lepit. Vyválejte jej na pomoučněném vále, rozkrájejte na čtverce (asi 8x8 cm) a plňte vždy kousky jablek a trochou skořicového cukru.
Vařte v mírně osolené vodě asi 10 minut a při vyjmutí každý knedlík propíchněte vidličkou, aby z něj vyšla pára. Podávejte třeba s moučkovým cukrem, tvarohem a smetanou.

A jaká je vaše oblíbená kombinace ovoce-těsto? :-)

 
      

Žádné komentáře:

Okomentovat