neděle 6. července 2014

Litevská inspirace: Růžová polévka

Před čtyřmi týdny jsem úspěšně odstátnicovala na právnické fakultě a následně odjela do Litvy navštívit svou kamarádku. Kromě krás hlavního města a jeho okolí jsme samozřejmě neopomněly objevovat i místní gastronomii - taštičky kibinai, které mají původ v městečku u vodního hradu Trakai, pizzu s koprem a mletým masem či cepelinai, taštičky z bramborového těsta plněné mletým masem nebo tvarohem. A také výbornou růžovou polévku s poetickým názvem šaltibarščiai, neboli studený boršč. Tahle polévka mi zachutnala natolik, že jsem si přivezla recept a už pár dní po návratu ji "vařila" doma. Do horkých letních dnů jako stvořená.

Růžová polévka

Ingredience:

3 menší červené řepy
500 ml kefíru
hrst nasekaného čerstvého kopru
4 uvařená vejce
4 PL zakysané smetany
sůl
pepř
8 brambor
olivový olej 



Postup:

S dostatečným předstihem si uvařte červenou řepu (to může trvat hodinu a půl), slijte vodu a nechte vystydnout.
Brambory oškrábejte, nakrájejte na kousky, dejte do pekáčku a lehce osolené a zakápnuté olivovým olejem pečte do změknutí. 
Řepy oloupejte, dvě z nich nakrájejte na kousky a rozmixujte v osoleném a opepřeném kefíru. Následně přeceďte přes plátýnko. Třetí řepu nahrubo nastrouhejte a vsypte do polévky, stejně tak přidejte trochu pokrájeného kopru a vejce rozkrojené na čtvrtiny. Můžete ozdobit lžící zakysané smetany.

Polévku podávejte vychlazenou; jako přílohu na talířku opečené brambory posypané koprem.

Žádné komentáře:

Okomentovat